Približne tridsiatka fotografov sa zišla na 2. ročníku Tatranského fotomaratónu

28.07.2012 Poprad

Vysoké Tatry 28. júla (TASR) – Približne tridsiatka milovníkov prírody a fotografovania sa dnes zišla na 2. ročníku Tatranského fotomaratónu vo Vysokých Tatrách. Ich úlohou je za osem hodín nafotiť osem fotiek v ôsmich rôznych témach. „Toto podujatie vzniklo s cieľom dať fotografom priestor fotiť v takom území, v ktorom to bežne nejde. Bežné fotomaratóny bývajú v mestskom prostredí, toto mestské prostredie je zapasované do prírody a v tom je rozdiel,“ vysvetľuje jeden z hlavných organizátorov podujatia Stanislav Klaučo.

Termín fotografovania je dnes do 17.30 h, pričom snímky sa musia týkať Tatier a tatranského prostredia. „Úloha je pomerne ťažká, samotné témy sú: V povetrí, Nemôžem to prijať, Moja vízia, Preto sem chodím, V pohybe, Premena, Veľký výkon a Tatranská pohoda,“ vymenúva Klaučo. Témy sú podľa neho náročnejšie ako v minulom roku a je nutná istá miera abstrakcie a tvorivého prístupu pri vytváraní fotografií. Partnerom fotomaratónu sú aj preteky Tatry Tour a práve preto bola vyhlásená jedna špeciálna téma, venovaná práve týmto tatranským pretekom. „Organizátori pretekov si fotografie osobitne ohodnotia, zvolili si tému Tatry a cyklistika,“ dodal Klaučo. Došlo teda k vzájomnému prepojeniu dvoch podujatí.

Vyhodnotenie fotografií a vyhlásenie víťazov bude známe až začiatkom septembra, kedy je pripravená aj vernisáž všetkých ocenených fotografií. „Po ukončení fotomaratónu začne prebiehať hodnotenie, do dvoch týždňov budú všetky fotografie uverejnené na našej internetovej stránke www.fotomaraton.hory.sk, kde si budú môcť všetci účastníci porovnať svoje fotografie,“ vysvetľuje Klaučo. Následne fotografie ohodnotí hlavná porota, ktorú okrem iného tvorí aj známy tatranský fotograf a horský vodca Ladislav Janiga. Ocenené budú tri najlepšie kolekcie fotografií, ale zároveň porota ocení aj najlepšie fotky v tej danej téme.
 

Vyberte región